perjantai 22. heinäkuuta 2022

Ensifiilikset Italiasta


Edellisestä kerrasta Italiassa ja Ischialla on kulunut hyvinkin tarkalleen 6 vuotta. Korona tuli aikanaan esteeksi, mutta nyt siis ollaan jälleen kuvioissa. Ischia tuli nyt kohteeksi ihan vain tuttuuden takia. Haluttiin päästä helpolla. Tulevaisuudessa paikkaan tulee varmasti enemmän vaihtelua. Toki tälläkin kerralla on tarkoitus muutama päivä Roomassa kierrellä. 

Nyt on muutama päivä paikallista menoa ihmetelty ja voi hieman kelailla, miltä tämä nyt tuntuu. Pari tekstiäkin olen ehtinyt laittaa eli matkahommista tänne ja yksittäisen ruokapostauksen tänne.

Mikä on muuttunut? 

Valitettavasti ensikokemuksen perusteella eletään edelleen korona-horroksen loppua yhdistettynä Ukrainan sodan järistyksiin. 

Italialaisten oma ravintolakulttuuri on supistunut huomattavasti. Ruokaa (pizzaa) haetaan kotiin, ravintolat ovat tyhjempiä. Inflaatio jyllää ja se näkyy ravintolahinnoissa. Eihän ne edelleenkään pahoja ole, mutta prosentuaalisesti korotukset ovat isoja. 

Evergreenin pizza on hyvä. Ei 
yksinkertaisesti voi valittaa. Tämän
yksittäisen hinta taisi olla 6€.

Ensimmäisellä pizzalla käytiin Tripadvisorin kautta löydetyssä paikassa. Menun jokaisen pizzan hintaa oli korjattu (verrattuna netin versioon). Muutokset noin 20% luokkaa ja se on iso muutos vaikkei se Margherita edelleenkään maksanut kuin 4,50€ tai jotain siihen suuntaan. 

Juomia oli valikoimassa niukasti ja tarjoilu on jotenkin ihan kateissa. Kävimme viime reissulta hyvin mieleen jääneessä pizzeriassa (nimenomaan tarjoilun takia) syömässä. Paikalta puuttui omistaja itse, mutta tarjoilija oli sama. Unohti yhden pizzan ja jälkkäreitä tilatessa unohti kysyä jälkkärin samalta tyypiltä, jonka pizzan unohti. Toi myös pöytään oluen, kuten tilattu, mutta unohti avata pullon. 

Saattoi olla tietysti huono päivä enkä henkilökohtaisesti tuosta hätkähdä. Edellisenä päivänä kuitenkin eri paikassa tarjoilu oli heikkoa, tavaraa puuttui ja yksi juomatilaus unohtui. Jätskilläkin meni tilaukset väärin. Joku koronakarma tässä voi olla. 

Mikä on ennallaan?

No pizza on edelleen hyvää. Laadun takeena edelleen, että ovella on Vera Pizza Napoletanan kyltti. Nyt siis käyty kolmessa pizzeriassa ja parissa ravintolat muutaman sadan metrin päässä toisistaan. Jälkimmäisissä Tripadvisor on väärässä arvioiden kanssa (hienommasta ympäristöstä ja pullamaisesta pohjasta johtuen arvio vääristyy). Oikeasti parempaa pizzaa saa sieltä, missä perinteitä kunnioitetaan. 

Liikennekulttuuri pitää huolen siitä, että 3d-
maalipinta on suosikki vielä pitkään.

Meno on myös mukava. Kädet heiluu, ääntää riittää, mutta kaikki vaan tavallaan toimii ja ollaan iloisia. Turistialue on turistialue eli mitä lähempänä solmukohtia on, sitä kalliimpaa ja huonolaatuisempaa kaikki tuppaa olemaan. Aina sitä jotenkin haluaa myös yrittää, josko joku onnistuisi, mutta tällä kertaa ei sellaista turistialueen helmeä ole löytynyt. Muita kyllä. Kolmas pizzapaikka oli ihan helmi. En tiedä, onko paikka ollut pitkään auki, mutta kokemattomuutta oli henkilökunnalla hieman normaalia enemmän. Pizza kuitenkin loistavaa ja hintataso enemmän kuin kohtuullinen. Paikka täällä.

Kolmantena huomiona ennallaa olemisesta on kaikki. Siis aivan kaikki. Jos ottaa vertailukohdaksi Tallinnan ja miettii, mikä kaikki siellä on 6 vuoden aikana muuttunut, lista lienee kohtuullisen pitkä. Täällä tuntuu, että kaikki on täysin kuten ennenkin. Kalakauppa on samassa paikassa kuin 6 vuotta sitten ja jopa yksittäinen tarjoija on sama kuin ennen. En tiedä onko tämä hienoa vai aavemaista, mutta jotenkin rauhoittavaa. 

Italialaisten autojen muokkaamisessa 3d-maalipinta on edelleen kuuminta hottia. Jos löytää jostain auton, jota ei ole jostain kulmasta rutattu niin se on kyllä ihme. Toisaalta katsoessaa liikennekulttuuria ja ylipäätään teiden leveyksiä, ei ihmetytä yhtään. Autokanta on myös selvästi sopeutettu tähän eli kalliimman hintaluokan autoja ajetee liikenteessä huomattavan vähän. 

Näistä on hyvä jatkaa...

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti