Minä reissaajana

Ihan ensimmäiseksi pitää todeta, että mikään valmismatkaaja en ole. Käytännössä seurasta ja kohteesta riippumatta suunnittelu ja toteutus on aina joko täysin omaa tai sitten matkaseuran yhteistä suunnitelmaa. Tämä näkyy sitten toteutuksen tasossa ja yllätysten määrässä. Tekemällä kuitenkin oppii ja virheitä tekemällä vielä enemmän.

Kierrettyjä Euroopan ulkopuolisia kohteita tällä hetkellä ovat Intia, Thaimaa, Kambodza, Vietnam ja Japani. Toivekohteita on tietysti vaikka miten paljon. Vakavammin suunnitteilla on ollut Barbados lähimaineen, Kiina, Nepal, Sri Lanka, Indonesia ja Filippiinit. Aika näyttää toteutumisen suunnan ja aikataulun.

Kun matkaan pääsee, niin sinne lähdetään. Tämä tarkoittaa sitä, että seura vaihtelee tilanteesta riippumatta. Käytännössä matkustelen, joko
  • Yksin
  • Vaimon kanssa
  • Perheen kanssa
  • Kaverien kanssa
  • Jollain muulla porukalla
Kaikkiin vaihtoehtoihin liittyy omia hyviä ja huonoja puolia ja eri reissujen teksteissä näihin varmasti törmätään.

Matkakohteet ja suunnittelu ovatkin sitten erilainen kaoottinen kokoelma erilaisia sovelluksia ja puhdasta tuuria. Yleensä valinta alkaa ihan perinteisen Google mapsin selailulla, siis mihin olisi kiva mennä. Seuraavina toimenpiteinä on lentojen kartoitus esimerkiksi Momondolla, Ebooksersilla tai ihan suoraan esimerkiksi Finnairin sivuilta. Henkilökohtaisesti lentojen osalta olen himan nirso, koska lentopelko aiheuttaa ylimääräistä päänvaivaa. Tästä syystä esimerkiksi tietyt lentoyhtiöt ja ihan järjettömät pomput jäävät listalta aika nopeasti pois. 

Majoituksia katselen yleensä ensin Trivagolla, Aasian suunnalla Hotels.com ja Agoda ovat kuitenkin toimineet itsenäisinä mielestäni paremmin. Perheen kanssa reissatessa hakuun menee helposti myös kokonaiset asunnot tai vastaavat. Näiden lopputuloksena on yleensä matka, jonka siirtymät ja aikataulut eivät ole ihan täysin yhteen hitsautuneet, yllätyksiä tulee ja joskus joutuu myös improvisoimaan. Yksin ja kaverien kanssa matkatessa vaatimustaso voi olla erittäinkin vaatimaton. Lasten kanssa matkatessa ranta ja allas kuuluvat perusvarustukseen ja vaimon kanssa liikkuessa panostetaan laatuun hieman enemmän. Mitään ökykohteita ei varsinaisesti listalla ole ikinä ollut.

Yleensä matkan perusvalmiuteen kuuluu myös tutustuminen Wikitravelin infoon kohteesta sekä erinäisten matkailusivustojen selailu. Wikitravelista löytyy varsinkin englannin kieliseltä puolelta ihan kivasti sitä perustietoa, jolla matka lähtee edistymään. Pyrin esimerkiksi suosimaan julkista liikennettä, koska sillä näkee sitä kohteen normaalia elämänmenoa taksissa istumisen sijaan. Myös lähellä sijaisevia päiväkohteita löytyy yleenä kivasti. Nykyään tietysti monella kännykkäsovelluksella pääsee paljon pidemmälle kuin vielä kymmenen vuotta sitten, joten suuresti ei esimerkiksi joukkoliikenteen suunnittelua enää tarvitse.

Tripadvisor on osoittautunut ihan kivaksi puutteistaan huolimatta, Atlas Obscura sisältää parhaimmillaan erinomaisia vinkkejä vaikka suuri valtaosa on samaa tavaraa kuin muuallakin. Lisäksi tietysti kaikkea Lonelyplanetista ihan Googlen hakuun varsinkin siinä vaiheessa, kun paikka ja aika on tiedossa. Varsinkin Euroopan kohteista saa myös kivasti tietoa kavereilta, joiden matkailumaun tietää vastaavan omia mieltymyksiä. Siksi suosittelenkin keskustelemaan asioista, moni hieno paikka olisi jäänyt näkemättä ilman näitä keskusteluja. 

Sitten viimeiseksi. Hyvin suunniteltu on mielestäni puoliksi pilattu. Hyvin harvoin varailen mitään aktiviteettia tai vastaavaa etukäteen. Poikkeuksina silloin, kun se on jotenkin oleellinen osa matkaa. Muuten mennään päivän fiiliksen mukaan, kelejä seuraillen ja omaa / porukan tunnelmia kuunnellen.

Aina olen ruokaa saanut ja nukkumaan päässyt. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti