keskiviikko 20. heinäkuuta 2022

Cacio e pepe

Pastavesi kiehumassa, pippurit
pannulla pecorino kupissa
odottamassa.
Pasta kiehumassa ja vettä pippurien kanssa
pannulle.

Hieman olen karttanut näitä ruoan laittoon liittyviä hommia, mutta eiköhän nekin ainakin näin matkatessa mene. Tässä siis Cacio e pepen tarina. 

Nälän kalvaessa sisuskaluja lounasajan Italiassa yksinäisellä tai ihan perheenkin kanssa matkaavalla on yksi hyvä vaihtoehto: lähikaupasta pastaa (spagetti) ja pecorinoa, kaikki muut aineet yleensä kotoa löytyy. 

Valmistaminenkin on oikeastaan helppoa, kun vain suostuu tekemään asiat oikein. (Ja jos levyt toimii. Minulla majapaikan sähköliedessä on pieniä haasteita isompien tehojen kanssa). 

Ensin pastavesi kiehumaan ja veteen reilu ripaus merisuolaa. Jos kamat on kasassa ja pasta laadukasta niin koko homman pystyy tekemään pastan kypsyessä. Kun vesi kiehuu, pasta veteen ja kello päälle (itse keitin pastaa kohtuu vähällä vedellä, että saan enemmän tärkkelystä pannulle). Pastapaketissa lukee keittoaika. Hyvällä spagetilla se on jossain kymmenen minuutin yläpuolella, tällä kertaa 12 min. 

Pecorinotahna eli raastetta ja tilkka keitinvettä
sekoitettuna. Tuohon vielä ihan tipan lisäsin ja sekoitin.

Kun pasta pääsi uimaan, aloin raastaa mustapippuria pannulle. Kohtuu reilusti. Lämmitetään reilusti, ei polteta. Kun kiva pippurin tuoksu on saatu irti, kauhalla pastavettä pannulle ja annetaan kiehua. Lisätään tarvittaessa. Tässä kohtaa aikaa pastan kastumisesta kulunut noin 3 min. 

Pippureiden porekylvyn aikana pecorino kulhoon ja tilkka pastavettä päälle. Sekoitus tasaiseksi tahnaksi. (Italiasta saa ihan tuhannen jauhoksi raastettua pecorinoa suoraan kaupasta, jos pitää itse raastaa niin se pitää tehdä etukäteen. Mitä hienommaksi raastettu, sen parempi). 

9 minuutin kohdalla pasta kattilasta pannulle ja sekoitetaan pippuriveden kanssa. Pannu kuumana ja lisätään vettä kattilasta eli ei anneta kuivua. 

Pecorino sulaa pastaan ilman
lisälämpöä.

Kellon lähestyessä 12 min, liekki pois ja juustotahna pannulle. Kääntelyä ja heittelyä, kunnes juusto on sulanut ja sekoittunut joukkoon. 

Tavara lautaselle ja ääntä kohti. 


Pieni heittely helpottaa
pecorinon katoamiseen.

Valmis setti. Pasta lautaselle ja lusikalla
kevyesti soosia päälle. Vihreää viereen, jos tykkää.
Itse tein kastikkeen oliiviöljystä, valkosipulista ja
balsamicosta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti