Valmis setti näytti tältä ja maistui hyvältä. |
Simpukat suoraan kaupasta. Ei tarvinnut erikseen puhdistella. Pieni huuhtelu riitti. |
Valmistus alkaa sillä, että lähdetään aamulla bussilla kohti kalakauppaa. Siellä jonossa nököttääkin muutama italialainen nonna, joiden ostoksiin selvästi simpukat kuuluivat. Noudatin mummojen linjaa ja simpukoiden kaveriksi otin testiin päivälliselle paikallisen kalan. En tiedä minkä, mutta veikkasin hyväksi. Eihän niitä mummot muuten sunnuntaievääksi ostele. Simpukat ja kala 18€, bussilla kotiin ja altaalle. Simpukoita ei tarvitse sen enempää uitella, kalakauppias on sen huolehtinut.
Suomessa vastaava menee nimellä sydänsimpukka ja kannattaa antaa uiskennella ihan ajan kanssa. Muuten tulee hiekkaa suuhun syödessä. Liotus suolavedessä ja porukka räkii ylimääräisen hiekat pois kitusistaan.
Loma-aseet on vähän kökköiset. Leikkuulautana lautanen ja veitsenä... no tuo. Toimi kuitenkin. |
Lounasajan kolkutellessa pikavisiitti paikalliseen markettiin ja mukaan paketillinen kunnon spaghettia ja nippu tuoretta (lehti)persiljaa. Italialainen sana
Spaguna ainakin omasta mielestä laadukas setti. Kannattaa olla tarkkana, kypsän ja al denten kanssa tässä kypsä 10 min eli keittoa noin 7 minuuttia. |
resepteissä on prezzemolo, joka kääntyy persiljaksi, mutta suomalaisittain menee mielestäni lehtipersiljana. Joku korjannee jos olen ihan hakoteillä. Oliiviöljyä, valkosipulia ja valkoviiniä löytynee joka kodista ilman kauppareissuakin, mutta sivistysmaissa niitä saa toki myös lähimarketista.
Itse kokkaamiseen. Ensin pastavesi kiehumaan (vähän toki riippuen vehkeiden tehosta), suolaa sekaan ja kantta päälle. Samalla pilkotaan valkosipulia, lurautetaan reilusti oliiviöljyä pannulle ja valkosipulit perään. Pieni kääntely, reilu loraus valkoviiniä pannulle ja simpukat perään. (Huuhdella/pestä kannattaa, jos tarvetta on. Samoin kuolleet tietysti pois kuormasta.) Oma satsi ei vaatinut huuhtelua suurempaa pesua ja ainoastaan ylsi oli saanut kuoreen kolhun ja kuollut ennenaikaisesti.
Itse laitan kannen päälle simpukoita kokattaessa. Kypsyy nopeammin ja lopuksi sitten voi hifistellä nesteen haihduttamisella, jos tarvitsee. Pieni sekoitus silloin tällöin ei haittaa
Kypsennys kestää 3-4 minuuttia ja sen aikana pitänee tuupata spagut kattilaan. Pussista jälleen keittoajan tarkistus. Kannattaa olla tarkka kypsän ja al denten kanssa. Jos keittelee spagun kypsäksi asti saa lautaselle mautonta mössöä. Itse keittelin 10 minuutin sijaan 7 ja siinä vaihdessa siirsin pannulle.
Spaghetin kiehuessa simpukat ovat kypsyneet ja ne voi hetkeksi ottaa liedeltä. (Jos on aukeamattomia niin ne tietysti heitellään pois, mutta omalle kohdalle ei nyt sattunut) Napsitaan pääosasta lihat pois ja pannulle, muutaman simpukan voi tietysti koristelumielessä jättää tyhjentämättä.
Kun pasta on valmista (tai siis reilusti alle kypsää), nostellaan pannulle liemeen ja lisätään tarvittaessa pastavettä sekaan. Sekoitetaan ja heitellään selkaisin ja lisätään jossain sopivassa välissä lehtipersiljat kyytiin. Pippuriakin voi ruuvailla maun mukana. Kun pasta on sopivaa, nostellan lautaselle (annosmäärästä riippuen) ja lusikalla kastiketta / simpukan lihoja päälle. Koristellaan kuorellisilla malleilla, jos niin on hyväksi katsottu.Lihat pannulla, koristeet odottamassa ja pasta kypsyy vieressä. Lähes valmis. |
Syödään heti, hyvällä ruokahalulla ja huuhdellan alas valkoviinillä. Tuore leipä ei tee pahaa, varsinkin, jos kastiketta on dipattavaksi asti.
Lopuksi nosellaan tavara pannuun, sekoitetaan, kysennellään loppuun ja lautaselle. |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti