Paluu Sofiaan sujui helposti ja vaikka matkaa hotellille olikin kohtuu paljon, Googlen kartat on aivan järjettömän hyvä apuväline paikallisliikenteessä. Ei se varsinaisesti ihmeitä tee eli nytkin kyllä koostin itse reittini, kunhan pääsin hommasta jyvälle, mutta perille kyllä pääsee. Googlen ongelma on ehkä se, että se ajattelee liian suoraviivaisesti. Jos nousee bussiin X, Google ajattaa sillä todella pitkälle, vaikka helpompi olisi jäädä pois parin pysäkin jälkeen ja siirtyä metroon. Myöskään lähtövaihtoehdot eivät aina seuraa kunnolla eli 2 minuutin kävelymatkan päässä saattaisi olla bussipysäkki, jolta pääsisi tuon 2 aseman välin lyhyemmällä odotuksella, mutta Google ei jostain syystä tarjoa sitä.
Kisapaikka on kisapaikka. Ihan mukava kuitenkin. |
Sofiasta jäi ehkä vahvimmin mieleen ruokailut. Ei siis
suuria yllätyksiä. Perjantaina kisapäivän jälkeen käytiin kisaajan kanssa nopeasti
keskustassa syömässä kohtuullista ruokaa. Tässä kohtaa mentiin myös
annoskateuden puolelle, koska naapurin kanaburgeri oli oikeasti todella hyvän
näköinen. Omat lihat oli ihan jees, muttei läheskään samalla tasolla. Meinasin,
ettei myöhäisen lounaan jälkeen iltasella muuta tarvita, mutta keskustan
kiertelyn jälkeen kuitenkin mieli muuttui matkalla hotellille ja ainoa avoin
paikka löytyi noin 500 metrin päästä hotellista.
Paikka oli aivan tukkoon täynnä ja paikallisen bilebändin
renkutus kuului kyllä ihan hyvin satojenkin metrien päähän. Kadulle katsoen ei
yhtään vapaata pöytää. Nälkä ohjaa kulkijaa, joten rohkeasti sisään.
Ensimmäinen vastaan tullut oli ulkonäöstä päätellen paikan pitäjä. Hänen
bulgarialaiseen tervehdykseen vastasin, ettei tuo bulgaria taivu. Hän luovutti
välittömästi, ei sanaakaan englantia, mutta viittoi perään sisätilojen laidalla
ja käsimerkillä pyysi odottamaan. Tiskillä käytiin pieni keskustelu ja isohko
kolmekymppinen bulgarialainen kalju tarjoilija lähti kävelemään kohti. Näki
minut ja jostain syystä luovutti, kääntyi ympäri ja käveli tiskille päätään
pyöritellen.
Tarjoilu takakujalla oli erittäinkin hyvä lopulta. Veitsi puuttui tosin... |
Seuraavaksi takahuoneesta napattiin reilu parikymppinen tyttö,
joka lähti hoitamaan asiaa. Englanti ei ollut vahvuus (ilmeisesti kuitenkin ravintolan
parasta tasoa), mutta asiakaspalvelu oli. Hän vei pöytään, joka oli käytännössä
ravintolan takana, kujalla, jossa söi viereisessä pöydässä ilmeisesti
omistajien sukulaisväkeä. Sain ruokalistan, jossa ei ollut sanaakaan englantia,
kysyin josko sellaista olisi, vaikka tiesihän tuon, ettei ole. Ojensin listan
tarjoilijalle ja sanoin, että haluaisin ruokaa. Muutamilla yksittäisillä
sanoilla, kuten meat, salad, chiken, potatoe ja beer, homma alkoi selvitä ja
lopputuloksena sain pöytään aivan mainion setin eli salaatin, perunoita,
grillatun kanankoiven, josta oli luu poistettu sekä oluen ja haarukan. Lähinnä
kanaa varten pyysin veistä, mutta vastauksena oli se, että ne on loppu. En
tiedä, miten ravintolasta voi olla veitset loppu, mutta nyt oli.
Koko aavistuksen surrealistisen ravintolakokemuksen
ravintolan takakujalla kruunasi paikallinen bändi, joka veti settiään koko ajan
ja kovaa. Mikrofonia itsellään pitäneellä ukolla oli pöytä samalla sivukujalla
kuin minullakin ja siihen pääsi kivasti livahtamaan sisätilan sivuovesta.
Hänellä ei niin sanotusti juoma loppunut kesken vaan sitä käytiin tankkaamassa
tasaisin väliajoin, kun biisissä oli sopiva tauko. Itse en osannut kuin nauraa
pääni sisällä, repiä kanaa pieneksi haarukalla ja nauttia varsin autenttisesta
kokemuksesta.
Ruokaa vähän isommalle joukolle. Hyvin toimi tämäkin. |
Lopuksi perheenjäsenten jo sivukujalla syötyä ja mikrofonimaestron
vetäessä pidempää jodlaussooloaan minut luonnollisesti unohdettiin sivukujalle.
No se ei sinällään menoa haittaa eli osasin kävellä muutamat metrin näkyville,
kun olin valmis ja sain laskun. Valitettavasti sen toi se kaljupäägansteri,
jolla ei rohkeus riittänyt tarjoiluun, joten hyvin palvelleen tarjoilijan työ
jäi tällä kertaa palkitsematta. Vastaavia ruokailukokemuskia on silloin tällöin
ollut, mutta nämä ovat harvinaisia. Tällä kertaa huomasin osaavani arvostaa
tilannetta siinä hetkellä. Joskus tuon autenttisuuden on tajunnut vasta
myöhemmin.
Toiseen hienoon ruokailuun pääsin, kun toisen suomalaisen
kisaajan vanhemmat tarjosivat meille illallisen paikallisessa ravintolassa. Hieno
setti ja isäntäkin osasi hoitaa tilanteen mielestäni erinomaisesti eli pyyntönä
tuokaa ruokaa, me syödään. Sitähän sitten tehtiin. Lihaa oli grillattuna
useampaa laatua ja niissä nyt ei mitään suurta ja mullistavaa ollut. Itse
tykkäsin aivarista ja leivistä. Paikalliset pikkujutut on vaan hyviä. Ei
lihoissa tietenkään mitään vikaa ollut, mutta monesti se hyvä juttu on niitä
pieniä asioita lautasen reunalla.
Suomen joukkue jatkoi aamulla kohti Suomea, minulle jäi
vielä puolitoista päivää Sofiaa ennen Serbian mutkaa. Tästä matkakertomuksen osassa 4.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti