sunnuntai 5. tammikuuta 2020

Vietnamilainen ruoka

Friteeratut katkaravut ja nuudelit kasviksilla. Kyllä, nuudelit on piilotettu
kasvisten alle.
Pakkohan se nyt on käydä läpi omat kokemukset vietnamilaisesta ruoasta. Ihan perusasiana pitää muistaa, että maantietellinen kattavuus on kyllä hyvin köykäinen eli omat kokemukset koskevat vain Etelä-Vietnamia ja sielläkin vain Ho Chi Minhiä ja Phu Quocin saarta. Mitä ruoka-asioista pääsin paikallisten kanssa juttelemaan, ruokakulttuuri vaihelee paljonkin maan eri osien välillä. Pitänee siis suunnitella reissua jatkossa reissua myös muualle Vietnamiin. Lisäksi tässä jutussa jätän Pho Bon ja Banh Min kokonaan pois, kun niistä olen jo kirjoitellut erikseen. Lisäksi katuruokahommista kirjoittelen myöhemmin.

Peruslounas: kevätrullat ja keitto. Tässä tapauksessa kalakeitto.

Nuudelit merenelävillä ja vihanneksilla. Minun makuuni
kaipaisi selkeästi chiliä.
No perusajatus ruokailussa on varsin samalla linjalla kuin Thaimaassa ja Kambodzassa. Samaan hengenvetoon tietysti se, että eihän thaimaalaisella ja kambodzalaisella ruoalla ole juuri muuta yhteistä kuin nämä perusteet eli riisi ja nuudelit, vähän lihaa tai kalaa ja vihanneksia. Makumaailmoissa on valovuoden ero, vaikka rajanaapureita ollaan.

Noin yleisellä tasolla vietnamilainen ruoka on huomattavasti miedompaa kuin thaimaalainen, lähempänä Kambodzaa. Chiliä käytetään, mutta se ei ole mikään normi. Maustamisessa käytössä on perinteinen pippuri, suola, sokeri, mieto kalakastike, osterikastike, soija, tähtianis ja sen sellaiset. Valkosipulin käyttö on vähintäänkin runsasta.

Normaaleina alkupaloina / lisukkeina toimii selkeimmin kevätrullat, joita saa sekä tuoreina että friteerattuina. Hieman yllättävästi tuoreet ovat huomattavasti täyttävämpää tavaraa. Ovat kookkaampia ja sen lisäksi ne tarjoillaan usein makean maapähkinävoi-dipin kanssa. Lisäksi riisipaperi turpoaa mahassa kohtuullisen lahjakkaasti. Pieneen nälkään 3 tuoretta kevätrullaa toimii ihan hyvin lounaasta.

Grillattu sammakko ja katkaravut ovat ehdottomasti
vietnamilaisen grillin parhaimmistoa.
Tuoreissa kevätrullissa sisällä on pääpiirteissään: salaattia, yrttejä (thaibasilika, se "fish mint" jne.), kurkkua, nuudeleita, possua JA katkarapua. Friteerattuja saa usein parilla eri vaihtoehdolla, joita ovat yleensä vege, liha ja katkarapu. Friteeratut versiot tarjoillaan joko makean chilikastikkeen tai chilin ja miedon kalakastikkeen kera.

Perusruokia ovat nuudelikeitto, nuudelit ilman keittoa ja paistettu riisi. Varsinkin saarella lisukkeet olivat hyvin paljon kalaa ja äyriäisiä. Kasviksia tietysti myös. Lihaa ja kanaa toki myös sai, mutta selkeästi vähemmällä käytöllä se oli.

Krokotiili jäi odottamaan syöjäänsä.
Phu Quocilla päivällisen perusajatus oli grillaaminen. Ravintolan ovelta jäästä valitaan halutut grillattavat ja siirrytään pöytään odottelemaan. Perustavarana kokonaisia kaloja, katkarapuja, mustekalaa, kalmaria ja kanaa. Grilliin sai myös kasvisvartaita, leipää ja sen sellaista. Naudanlihaa en nähnyt tarjolla. Erikoisempaakin tavaraa grilliin sai paikasta riippuen. Esimerkiksi sammakoita oli tajolla lähes joka paikassa. Yhden krokotiilin niskan näin ja meinasin sen syödäkin, mutta koska krokotiilia on maisteltu ennenkin ja pala oli aika iso jätin jollekin muulle.

Käärmeet odottavat ruokailijoita akvaariossa.
Kalliimmat tavarat pidettiin akvaariossa elossa, koska ymmärrettävästi säilyvyys on vähän mitä sattuu. Käytännössä esimerkiksi kaikki isommat ravut löytyivät akvaarioista. Myös osa sammakoista, jotka olivat suhteellisesti aika kalliita ja esimerkiksi käärme. Sammakot olivat isoja ja grillattuna aivan loistavia.

Paikallinen hittituote oli selkeästi merisiili, joita sai grillattuna melkein joka paikasta. Piikit poistettuna, avattuna ja koppaan hieman pähkinää ja yrttejä kyytipojaksi. Lusikoitiin lämpimänä. Maistoin, ei huono, mutta ei kyllä mikään erityinen suosikkikaan.

Hieman paremman tasoisessa ravintolassa tuotiin "amuse bouche", joka meni mielestäni kyllä vähän yliyrittämiseksi. Kiva ajatuksena kuitenkin. Silloin myös siirryttiin hienompaan asetteluun ja ihan perinteisimmästä maustamisesta huomattavasti rohkeammalle linjalle. Kivasti sattui tämä erinomainen ravintola juuri majapaikan lähettyville. Yleensä tulee vierailtua eri paikoissa, mutta parhaissa käväisen parikin kertaa, kuten täälläkin.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti